Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Creatorship

Serija intervjujev s strokovnjaki usposabljanja Creatorship: Chris Baldwin

14.02.2022 16:30

Namen usposabljanja vodenja ustvarjalnosti, poimenovanega Creatorship, je krepiti inovativne, avtentične, odporne in sodelovalne vodje. Ta serija člankov razkriva ključne vpoglede strokovnjakov s področja kulture, oblikovanja in poslovanja, ki so sodelovali pri oblikovanju vsebine programa.

Ustvarjalnost: Ljubezen v akciji
Etika, ki vodi ustvarjalno preobrazbo

Avtor: Chris Baldwin, režiser predstav, kustos in pisatelj

Ustvarjanje novih idej lahko na svet vpliva pozitivno ali negativno. Da bi ustvarjalnost uspela in smiselno prispevala v mozaik sveta, je treba vzpostaviti etični okvir, ki vodi ustvarjanje pozitivno transformativnih idej in dejanj. Sledi nekaj etičnih provokacij, v okviru katerih lahko razvijete svoj ustvarjalni proces. Kaj bi še dodali sami?

1. Skupno dobro. Poiščite motivacijo za razvoj idej, ki bodo prispevale k skupnemu dobremu ljudi in planeta in ki jih ne boste razvili iz finančno motiviranih razlogov.
2. Človečnost. Ustvarjalnost se najbolje razcveta v psihološko varnih prostorih. Pripravite prostor, ki bo vsem omogočal, da izrazijo svoj pravi jaz in svojo edinstveno osebnost brez obsojanja ali predsodkov, da se bodo počutili cenjene in spoštovane. Razvijte ideje in rešitve, ki podpirajo enakost in sočutje med ljudmi, tudi tistimi z različnimi sposobnostmi, vseh spolov in ras.
3. Radovednost. Dialog in poglobljeno poslušanje sta ključnega pomena za prepoznavanje blokad in rešitev izzivov, pa naj gre za socialne ali materialne izzive. To je izhodišče za vse ustvarjalne procese.
4. Trajnostnost. Vsa dejanja in izdelki se navezujejo na okolje skozi idejo materialov, interakcijo z drugimi vrstami in uporabo naravnih virov, ki so lahko voda, zemlja ali naravni elementi. Kako lahko vaše ideje in kreacije pozitivno prispevajo k okoljski trajnostnosti?
5. Povezava. Delite ideje in ustvarjajte odnose ter mreže, skozi katere lahko teče ustvarjalna energija. Premagajte strah tako, da si priznate njegovo prisotnost in se povežete z drugimi ter se tako opomnite, da je strah pravzaprav človeška izkušnja, ki nam je vsem skupna, in da se lahko povežemo ter tako najdemo pogum, da se z njo soočimo.

Kdo je Chris?
Chris Baldwin je režiser predstav, kustos in pisatelj. Je umetniški vodja in soustanovitelj CCD Productions Ltd. Široko je znan po Teatro de Creacion (TdC) in na prebivalce osredotočeni dramaturgiji – pristopih k ustvarjanju obsežnih predstav, ki so namenjene kraju, o kraju in nastajajo v tesnem sodelovanju z njegovimi prebivalci. Trenutno je umetniški vodja velikih dogodkov za Kaunas 2022 (Evropska prestolnica kulture, Litva), bil je kreativni direktor Galwaya 2020 (Evropska prestolnica kulture, Irska) in prej kustos interdisciplinarnega nastopa za Wroclaw 2016 (Evropska prestolnica kulture, Poljska). Režiral je dve veliki predstavi v okviru olimpijskih iger v Londonu 2012. Dela tudi kot svetovalec za mesta in podeželjska območja, ki želijo razviti svojo kulturno politiko, zlasti v evropskem okviru (Evropske prestolnice kulture). Bil je kulturni koordinator za Piran4Istria2025 (Slovenija) v njeni nedavni ožji ponudbi za naziv EPK. Njegovi članki, knjige in igre so objavljeni v različnih jezikih, leta 2020 pa je izšla tudi njegova nova knjiga o dramaturgiji, osredotočeni na državljane (Routledge). Redno poučuje in govori na univerzah po Evropi. Doktorat je pridobil na Univerzi v Kentu. Chris je tudi permakulturni oblikovalec.

Deli: