Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Izobraževanje

HEKA na Ars Electronici 2022

05.09.2022 10:00

Kreativni vodja HEKE Marko Vivoda in interdisciplinarni umetnik Gjorgji Despodov, sta v ponedeljek, 5. septembra 2022, v sklopu festivala University (Univerza Johannes Kepler v Linzu in Ars Electronica) premierno izvedla performativno delavnico Dunch at The Holy Crab.

Delavnica je bila posvečena premisleku o prehrambenih odpadkih, osredotočenih na polimere, ki so pridobljeni iz rakovih oklepov. Udeleženci so skozi pripoved spoznali pozitivne lastnosti hitosana in kako ravnati s to snovjo. Izdelovali so krožnike, nože, vilice in žlice iz materialov, narejenih iz kombinacije hitosana (rakovih oklepov), križanimi z drugimi biomasami. Izdelki, ki so jih pripravili, niso primerni za človeško uporabo, ker so kemične in mehanske lastnosti proizvodov namenjene rastlinam, saj zagotavljajo hranila, protimikrobna sredstva in naravna gnojila v različni fazi rasti.

Izvajalca delavnice sta tako opozorila na to, da je potreben kritičen premislek o materialih za enkratno uporabo. Po koncu delavnice je sledil pogovoru o potrebah po materialih za enkratno uporabo, o tem, kako premisliti razvoj izdelkov, izhajajoč iz lastnostih materiala, in kako naslavljati okoljske problematike.

V sklopu Ars Electronice ima HEKA tudi druge produkcije. Več informacij sledi v naslednjih dneh. 

Deli: