Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2020 / Poslednja skušnjava

14.12.2020 15:05

Vlado Repnik
POSLEDNJA SKUŠNJAVA
luftballett


V četrtek, 17. 12. vabljeni, da si v okviru festivala KIBLIX 2020 ogledate live stream luftballeta Vlada Repnika. Spletni prenos boste lahko spremljali na https://2020.kiblix.org/streaming/, pričel pa se bo ob 20. uri.

Drugi ne obstaja.
Psihoanaliza ne deluje.
Svet je nor.

Prikazuje se v obliki humanoidno okuženega svetlobnega parka Katedrale, robota in dveh mladenk a cappella gledališča.

Bose pastirice po nebu plešejo, ker je to edini način. Tišina, osvobojena pričakovanja, nežno ždi za drevesi Kina Šiška. Skodelice kave brezskrbno kadijo v katedrali bele džamije zato, da se ena odkotali. Na morskem dnu dve tiho poslušata novice.

Nepomembnež hitro zdrsne v neskončnost, da se nauči plesti. Ker so bile luči preglasne, nezemljani milostno izginejo v črno svetlobo. Ti nora roža.

Na prijazno prošnjo robota Attitude se zelena in oranžna vrečka utapljata med publiko. Predstava nežno pleše v tvoji glavi, ker nihče drug ne. Ker je vroče, dva glasova lepo objemata tvoj vrat. Snopi svetlobe te na-ključ-no dražijo po hrbtu glave, da bi te zapeljali. Svetleča mreža žrtvuje svoje življenje na robu sveta, da bi začutila nekaj večjega. Moj um presenetljivo izgine nekje sredi odra in vsi so tako zelo zaskrbljeni. Mrzla meglica zlahka zagori pred tvojimi očmi, da bi bila slišana.

Ali ni to tisto, kar nenehno počnemo? Pletemo si zgodbo o tem, kdo smo. Trudimo se, da je ta zgodba trdna, vseobsegajoča, brez lukenj in pomanjkljivosti. Toda kaj ostane, ko razpletemo te zgodbe, te niti? Kaj ostane, ko nehamo plesti svoja življenja po zadnji modi?

scenarij in režija: Vlado R. Gotvan
svetlobni kompoziti: Jure Rubelj
sokomponiranje, klarinet, glas in performans: Marieke S. Werner
sokomponiranje, glas in performans: Manca Trampuš
videoanimacija in robotizacija: Matej Marinček
kamera in montaža filma: Baba Lan, Jaka Mihelič, Matej Marinček, Manca Trampuš, Marieke S. Werner in Jure Rubelj
tonski mojster: Jure Vlahovič
scenski mojster: Gašper Pavletič Šenica
tutorica za ukrajinščino: Ganna Kyrnyza
psihoanaliza robotov: Aljoša Kolenc
robot Attitude: Stefan Doepner
supervizija: Simon Kardum
fotografija: Nada Žgank, Sunčan Stone, Urška Boljkovac
a=tF²: Igor Štromajer

besede: Joseph Beuys, Nisargadatta Maharaj, Mooji Baba, Danijel Dragojević, Gregor Strniša, Kara Loewentheil in Jacques Lacan
posebna zahvala: Anja Golob, Martina Ruhsam, Simon Macuh, Las Lloronas in COVID-19
produkcija: GVR Zavod, Kino Šiška, Cirkulacija² 2020

Fotografija na vizualiji: Sunčan Stone

Deli: