Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2020 / Stroj za izboljšanje sveta (2. del nadaljevanke)

14.12.2020 15:00

Razširjena Cirkulacija 2: Stroj za izboljšanje sveta (2. del nadaljevanke)
7 krat 7 = 49 minut


V sredo, 16. 12. vabljeni, da si v okviru festivala KIBLIX 2020 ogledate live stream performansa oziroma drugi del nadaljevanjke “Stroj za izboljšanje sveta” kolektiva razširjena Cirkulacija 2. Spletni prenos boste lahko spremljali na https://2020.kiblix.org/streaming/, pričel pa se bo ob 20. uri.

V kovidskem času je predvideno živo večdnevno gostovanje Stroja za izboljšanje sveta nadomestila večdnevna snemalna seansa v matičnih prostorih Cirkulacije 2 pri kateri so sodelovali: Ryuzo Fukuhara, Borut Savski, Stefan Doepner, Freya Edmondes, Boštjan Leskovšek in Iva Tratnik. V navzkrižnih sodelovanjih so pripravili sedem pogledov na stanje Stroja moderne države (kar je pomen naslova). Kovidske situacije v času zasnove projekta pred letom dni še ni bilo, svet pa je že začel pokati po šivih.

Ideja moderne države se je začela pred približno 300 leti v glavah tedanjih evropskih monarhov, ki se jim je zato reklo "razsvetljeni". Razsvetljenstvo je prišlo precej kasneje – in humanizem je prav posledica takšnega modela (ustroja) države. Predvideva se, da se moderni državni stroj sam uravnava glede na potrebe in popravlja svoje napake. Zgodovina vendarle ni linearna – v neposredni preteklosti je bilo kar nekaj stranpoti v manj humane poskuse. Tudi ta trenutek se zdi, da lahko situacija kompleksni mehanizem samouravnavajočega stroja prekucne v neko drugo stabilnost.

V modularno sestavljenih prispevkih šesterice avtorjev/avtoric se vsebinsko pojavljajo omenjene sistemske digresije, podobe industrije, množic, obrazov, kreacije in samokreacije individuuma, metafore velikega vodje/odrešenika – na način mozaika, ki je razpršen in neurejen, če ni prisotnega aktivnega angažmaja.

Estetsko se zdi, da silom razmer raziskujemo simbolno narativno polje videa – z izhodiščem v plesnem videu – v živo izvedenih performativnih točkah, ki pa so razumljene široko in tako protagonist ni le človek (plesalec) – ampak je to vse, kar se znajde pred očesom kamere.

V modulih nastopajo: Orgle za optimizacijo sveta Stefana Doepnerja (produkcija Kud Obrat 2020) – in še kopica njegovih gibljivih strojev. Butoh plesalec Ryuzo Fukuhara je mojster prilagoditve trenutku/situaciji/zvoku/sliki. Borut Savski je dežurni instrumentalist na samoproducirani kitari in programer mozaičnega video-stroja za interaktivno uravnavanje kaosa ("treba je migati!"). Boštjan Leskovšek je ljubitelj narave in malih naprav za proizvodnjo zvokov – z zvoki je obiskal oddaljeni indonezijski otok. Freya Edmondes je gostja iz Anglije, ki je svoj del poimenovala "world wide ward" –  svet kot kaznilnica. Zna eksplodirati. Iva Tratnik je prispevala izolirano posameznikovo situacijo tega trenutka.

Cirkulacija 2 je umetniški kolektiv, t.i. hiša umetnikov, ki je hkrati prostor priprave in izvedbe umetniških del in situacij. Zadnje pomeni, da zagovarjamo živo umetnost, ki sega prek utečenih predstavitvenih formatov. Ustanovili smo se leta 2008 in od tedaj zamenjali že tri prostore v Ljubljani. Ključne besede: interdisciplinarnost, internacionalnost, samoprodukcija, hiperprodukcija in kulturni dom. Radi sestavljamo platforme z raznolikimi sodelujočimi – pravimo jim razširjena Cirkulacija.

Borut Savski (1960) je intermedijski umetnik, skladatelj in producent. Deluje kot samozaposlen v kulturi od leta 2004, kot avtor na področju  umetnosti pa od leta 1998. Zanimajo ga algoritmične lastnosti principov in naprav, ki na ta način izkazujejo avtonomijo in tako postajajo bitja. In s prav takšnimi bitji se ukvarja: tako na ravni naprav, posameznikov

in kulturnih pojavov. Med kulturo in naturo ne vidi bistvene razlike. Opravlja rednzaložniško dejavnost Trivia Records Zapisi in producentsko-ortganizacijsko dejavnost v sklopu Cirkulacije 2. Avtorski projekti 2015-2017: Stvar brez imena - prenapeta struktura Kača

(PixxelPoint 2015 Nova Gorica), Wardenclyffe Tower - interaktivna generativna zvočna instalacija (MFRU-KIBLIX 2015 Kibla Portal Maribor), Tako umira Pravični I in II – intermedijski performens/ zvočnovizualna alegorija (2015; Cirkulacija 2: Hrup smo mi::Kulturni vmesniki in BELI ŠUM #28, Centralna postaja Maribor), Rijeka AND / ATT Cirkulacija 2 – sejem umetniških orodij (produkcija Aksioma, 2016), serija koncertov/performansov Vračnica in bali (Bogdana Herman & Borut Savski; 2016-2017 – tri javne vaje v Cirkulaciji 2 in koncert v Kinu Šiška), zvočni performans v sklopu skupnega večera Cirkulacija 2 in John Duncan "words broken- voice missing - message failed" (2016), sodelovanje na skupinski razstavi Robotica v Sala Veruda di Palazzo Costanzi (Drevo življenja 2016 : Trst Italija), samostojni performens v sklopu Z.B.O.R. (Boštjan Perovšek, Borut Savski, Marko Košnik; 2017), sodelovanje pri nastopu trojice Areal Velez, Boštjan Leskovšek, Borut Savski – Argumental Landscapes (2017, Cirkulacija 2), Parasol, paraplui, paravent - trije svetlobni objekti za festival Indigo Ljubljana 2017, TwinSpeaks – umetna  robotska dvojica v dialogu (2018), leta 2019 s sodelovanjem pri projektu  Cirkulacija 2: Kakofonija-kakovizija v Osmi/zi Ljubljana. Itd..

http://www.ljudmila.org/~savskib/ <http://www.ljudmila.org/%7Esavskib/>

Stefan Doepner, rojen 1966 v Bremnu (Nemčija). Študiral likovno umetnost in interaktivno televizijo na likovni akademiji v Bremnu (1991/1996). Med drugim je soustanovitelj inštituta f18 (1996), KUD-a Obrat (2006, Ljubljana) in Cirkulacije 2 (2007, Ljubljana). Med reference šteje zvočno oblikovanje za Stelarca - Motion Prosthesis in Exoskeleton, 1998 - 2014; od 2012 je član glasbene skupina 300.000 V.K., ki je imela koncerte na Hrvaškem, Češkem in v Sloveniji. Glasbena spremljava za predstavo Črna magija - Bela tehnika - projekt V. Repnika, I. Štromajerja, R. Klančnika, EPK, Velenje; sodelovanje pri projektu Platforma za totalno umetnost; mednarodni mini festival Cirkulacija 2: Zvok organizma - organizem zvoka v galeriji Aksioma; v okviru te: delavnica za otroke Enostrunska kitara, Ljubljana; projekti JedinicaJedan/UnitOne, elektromagnetni orkester, sodelovanje na festivalu Speculum Artium 2013, DDT Trbovlje; 2014 Jedinica_Jedan vol.2, in 300.000 V.K. Instalacija, skupinska razstava Kozmos, Mestna galerija, Ljubljana; trije svetlobni objekti za festival Indigo Ljubljana 2017; gostovanje na Steirischer Herbst 2017 kot del projekta „The Sound of the

Internet of Things“ | „Zvoki interneta stvari“. V letu 2019 s sodelovanjem pri projektu Cirkulacija 2: Kakofonija-kakovizija v Osmi/zi Ljubljana in nato v produkciji KUD Obrat njegov avtorski projekt "Drevesna harfa/ The tree of us". Itd.

http://www.f18institut.org/

Ryuzo Fukuhara, rojen leta 1965 na Japonskem, je leta 1989 diplomiral na Akademiji za umetnost v Nagoji na Japonskem pri predmetu eksperimentalnega oblikovanja. Med študijem je začel plesati z dvema pomembnima Buto plesalcema, Semi-Maru iz Sankaijuku in Min Tanaka, od katerih se je naučil Butoh tehnike. Leta 2000 je začel delati kot plesni umetnik v Evropi. Ryuzo je med rezidenco v Evropi razvil lastno plesno metodo, leta 2006 pa je prejel 2. nagrado na tekmovanju za solo ples v 11MASDANZA – Mednarodnem festivalu sodobnega plesa na Kanarskih otokih v Španiji. Leta 2010 je bil povabljen, da poučuje plesni mojstrski tečaj pri režiserju Ismaela Iva na La Biennale di Venezia v Italiji. Istega leta je Ryuzo prejel status samozaposlenega v kulturi pri Ministrstvu za kulturo v Sloveniji. V septembru 2016 je bil povabljen kot gostujoči predavatelj na podiplomskem tečaju in plesnem tečaju na univerzi Towson. Na festivalu FringeArts v Filadelfiji, ZDA, je izvedel tudi plesno delo  z naslovom »RHIZOMAS« – v sodelovanju z glasbeno skupino Wormhole Superette iz Philadelphije.

Ryuzo poučuje Butoh ples na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani od  leta 2013.

http://ryuzofukuhara.blogspot.si/

Boštjan Leskovšek, rojen 1965 v Ljubljani. Zvočni umetnik in poet. Soustanovitelj gibanja POPOPO (POezija PO POšti) med letoma1996 - 2001. V tem času preko petdeset nastopov (hapeningov, zvočna poezija in dopisno ustvarjanje pesmi). V letu 2006 izide pesniška zbirka Drža Va. Sodelovanje na Vmesnih prostorih/Intermediate Spaces 2006/07 galerija ESC Graz in Galerija Kapelica; inštalacija in dogodek (Zvočne kopeli). Navdušenec nad tehnologijo, znanostjo, filozofijo in sodobno umetnostjo kar združim = družim v iniciativi Cirkulacija 2, ki ima svoj prostor v bivši tovarni Rog v Ljubljani od leta 2007. Projekt NanoŠmano, ustvarjanje z znanstveniki in umetniki v produkciji galerije Kapelica (2010-12). Izdane plošče pri Trivia Records: Narava potrpežljivosti 2007, Puščava realnega 2008,VesOlje 2003/10, Cirkulacija 2 in Bogdana Herman 2009, Vmesni Prostori 2009, XL Experiment, Ves Olje http://www.3via.org/records/, Površina Dogodka 2010. Skupinsko in  avtorsko je sodeloval pri vseh projektih Cirkulacije 2, katerega soustanovitelj je.

Iva Tratnik je leta 2012 magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Raziskuje različne umetniške prakse, med njimi tekstilne kolaže, oljna in akrilna platna, skulpturo, risbo, instalacije in druge site-specific intervencije. Vzporedno se ukvarja tudi s performansom, kjer eksperimentira z glasom, gibom, masko. Deluje samostojno ali v začasnih kolektivih.

Freya Edmondes (Wales; V. Britanija) sje po študiju vizualna umetnica, vendar so njeni dosedanji presežki v polju robno-glasbenega. Pri tem sta v skupini Yeah You - skupaj z očetom, ki je precej nevsakdanji angleški skladatelj in glasbenik ter celo univerzitetni professor glasbe, hitro dosegla javno priznanje – celo nastop na angleški nacionalni televiziji  BBC. ŠPri tem je zanimivo, da je celo slovenskih korenin.

Povezave:

https://thequietus.com/articles/20630-yeah-you-interview

https://elvinbrandhi.bandcamp.com/

Deli: