Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Rezidence

RUK x PiNA mednarodni rezidenčni program: Sofia Crespo

05.07.2021 18:00

V četrtek, 1. julija 2021, je na umetniško rezidenco v PiNO prispela umetnica Sofia Crespo. Njen projekt SubAquatic songs_ Aquaformations raziskuje obsežne spremembe v morskem okolju, ki jih povzroča naša antropogena prisotnost, in poskuša predvideti, kako se nove razmere odražajo na njihovih prebivalcih.

Projekt povezuje področja umetnosti, morske biologije, umetne inteligence in zvoka. Natančneje, kako so spremembe okolja, najsi bodo v kratkem (biološkem) ali dolgem (geološkem) času, zabeležene v oceanu kot »spomini«; in kako lahko s kombinacijo sodobne tehnologije z močnim pripovednim (in poetičnim) razmišljanjem služi kot empatična priložnost.

Sofia Crespo je umetnica, ki si umetno življenje in generativne življenjske oblike predstavlja kot digitalno umetniško prakso. Njeno prakso spodbuja veliko zanimanje za biološko navdihnjene tehnologijenkot na primer globoko učenje. Ena njenih osrednjih točk je način, kako organsko življenje uporablja umetne mehanizme za simuliranje in razvijanje. To implicira idejo, da so tehnologije pristranski produkt organskega življenja, ki jih je ustvarilo, in ne popolnoma ločen predmet. Ob strani jo močno skrbi tudi dinamična sprememba vloge umetnikov, ki delajo s tehnikami strojnega učenja. Z zanimanjem za delovanje človeških možganov, Crespo preučuje podobnosti med tsehnikami oblikovanja slik umetne inteligence, načinom kreativnega izražanja in kognitivnega prepoznavanja svojega sveta. Njena dela so bila predstavljena v Nvidijini galeriji GTC AI, galeriji Ars Electronica Spaces Garden, Futurium in so bila razstavljena po vsem svetu tako fizično kot digitalno.

hello@sofiacrespo.com
www.sofiacrespo.com
www.neuralzoo.com
www.artificialremnants.com
www.beneaththeneuralwaves.com

Deli: