Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Raziskave

Reciklaža plastike

28.04.2021 18:10

Ekipa: DDTlab in GNS PLUS, d.o.o. (Goran Vučilovski, Matic Plevčak)

Študija in pilotna izvedba prototipa stroja za reciklažo je osnovana na blockchain tehnologiji in celotni verigi od plastičnega odpadka do različnih možnosti ponovne uporabe, skozi princip 3D tiskanja. Plastika je skozi leta uporabe postala globalen problem. Namen stroja za reciklažo bi bil izdelava izdelkov oziroma izdelava produkta, ki bi spet šel v uporabo namesto v smeti in kar je najboljše, vse, česar ne bomo več potrebovali, bomo lahko ponovno reciklirali. Primarni namen študije in izvedbe prototipnega stroja je seveda zmanjšati tovrstne smeti in jih pretvoriti v nekaj uporabnega. Za ta namen se bo izdelal prototipni stroj, ki bo iz odpadne plastike izdelal filamet (polnilo) za 3D tiskalnike, ki so zadnja leta čedalje bolj popularni.

Reciklirana plastika, kot osnovni gradnik (material, ki predstavlja osnovni element za 3D tiskanje), se lahko skozi proces oblikovanja uporabi za različne namene. Kot osnovni gradnik je namenjen za gradbeni element pri novogradnjah, je potencialni element v prostorskih postavitvah, kot so ute, nadstreški, paviljoni, itd. Skozi kreativni proces, utemeljen na računalniških aplikacijah, pa predstavlja tudi osnovo za 3D tiskanje spominkov, malih plastik, javnih skulptur ter seveda nešteto uporabnih predmetov.

Deli: