Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Produkt

NeuroFly

03.05.2021 08:19

Ekipa: DDTlab, dr. Uroš Ocepek in AformX (Nika Mlinarič, Ines Repnik)

NeuroFly simulator je pilotni projekt DDTlaba in letalskega podjetja AFormX. Cilj projekta je združitev VR letalskega simulatorja z možganskim računalniškim vmesnikom, ki uporabniku omogoča direktno komunikacijo med možgani in simulatorjem in s tem neposredno usmerjanje letalnika v simulaciji.

Uporabnik upravlja NeuroFly letalnik preko možgansko-računalniškega vmesnika. Možganski računalniški vmesnik (ang. BCI – Brain Computer Interface) je zmogljiv računalniški sistem, ki omogoča direktno komunikacijo med možgani in napravo, ki jo želimo s pomočjo možganov krmiliti in upravljati. Cilj BCI sistema je omogočiti uporabnikom nadzor nad napravo le s pomočjo možganskih aktivnosti. Delovanje naprav BCI temelji na interakciji med dvema adaptivnima upravljalcema: uporabnikom, ki mora znati namerno izzvati pravilne možganske signale, ki bodo sprožili ukaz, in sistemom BCI, ki mora prevesti te signale v ukaze in jih izvesti. Operiranje z možganskimi vmesniki je zato sposobnost, ki se jo morata naučiti tako uporabnik kot sistem s sprotnim medsebojnim prilagajanjem.

Aplikativnost:
• rehabilitacija,
• inovativna povezava virtualne resničnosti s tehnologijo BCI (Brain Computer Interface),
• inovativen način prostoročnega pilotiranja simulatorja letenja,
• inovativno orodje za trening koncentracije za pilote.

Deli: