Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Predavanje

Predavanje dr. Maše Jazbec na Ars Electronici 2020

09.09.2020 00:00

Dr. Maša Jazbec, vodja DDTlaba bo v petek, 11. septembra ob 13. uri, v okviru festivala Ars Electronica, izvedla predavanje z naslovom Ustvarjanje NevroUmetnosti: Integracija BCI vmesnikov v sodobno umetniško produkcijo.

BCI – Brain Computer Interface – vmesnik med možgani in računalnikom je računalniški sistem, ki zajema možganske signale, jih analizira in pretvori v ustrezne ukaze za izvedbo izhodnih aplikacij. BCI-sistemi so se na začetku razvijali v smeri biomedicinskih aplikacij. Te so omogočale ponovno gibanje fizično oviranim in nadomeščale motorično funkcionalnost. Poleg biomedicinskih aplikacij so danes učinkoviti BCI-sistemi uporabni tudi na številnih drugih področjih. Razkrivanje zapletenega sistema delovanja človeških možganov in njihovih funkcij je že od nekdaj zanimalo človeštvo. BCI tehnologija pa je že od svojih začetkov privlačila tudi umetnike, ki v svoji umetniški praksi segajo na raziskovalno področje. Umetnik v tem smislu postane nevroznanstvenik, ki raziskuje estetska in doživljajska izkustva, ki jih ponujajo umetnine.

Spremljajte predavanje v živo in se registrirajte TUKAJ.

Več o dogodku TUKAJ.

Deli: